laasning i foten

Muskelsmerter i Foten (stram fotbladsmuskulatur)

Den vanligste årsaken til smerter i føttene er muskelsmerter. Muskelsmerter i foten oppstår gjerne grunnet høy belastning over lengre tid som resulterer i at musklene blir stramme og dysfunksjonelle – over tid vil dette føre til at de sender ut smertesignaler og dette tolkes som muskelsmerter i føttene.

Ved Råholt Kiropraktorsenter og Fysioterapi utreder og behandler vi muskelsmerter i foten ved bruk av moderne utrednings- og behandlingsmetoder. Inkludert senevevsverktøy (IASTM), trykkbølge, muskulære teknikker, fotterapi og korrigerende opptrening.

 

– Vonde muskler i føttene skyldes ofte feilbelastning over tid

Med tanke på at disse smertene ofte skyldes feilbelastning over lengre tid så er det også viktig å finne ut av mulige årsaker, slik at man kan redusere sjansen for eventuelle tilbakefall og videre forverring. Muskulær dysfunksjon har nemlig en tendens til å bygge seg opp over tid. Man merker kanskje at føttene kjennes slitne ut etter en lang dag på jobb, men man ignorerer det… neste gang smertene kommer tilbake så er de verre enn forrige gang. Med andre ord så er det bedre å ta tak i problemet når det oppstår enn å la det utvikle seg til “neste nivå”. Jo lenger man venter, desto vanskeligere blir det nemlig å løse problemet. Konservativ behandling går derfor primært sett ut på symptomlindring (arbeid med vonde muskler og dysfunksjonelle ledd), funksjonsbedring (korrigerende øvelser og ergonomiske tiltak, blant annet hallux valgus støtte og såler som gir bedre støtte under fotbuen)

 

To av de vanligste diagnosene ved smerter under føttene

(Figur 1: Intrinsiske Muskler i Foten)

Plantar fascitt og fotbladsmyalgier kan begge gi smerter under føttene og i framkant av hælen. Våre klinikere vil kunne hjelpe deg med å utrede dine plager, hvilke sener, ledd eller muskler som er påvirket, og komme fram til riktig diagnose og behandlingsforløp. Hos oss er dine føtter i gode hender. I referanse til figur 1 ovenfor kan du se hvordan en rekke ulike muskler i selve fotbladet kan bidra til smerter i områdene. Bildet viser også hvordan forskjellige muskler gjerne gir smerter og ubehag i spesifikke regioner. Ved myofasciell behandling, slik som muskelteknikker, trykkbølgebehandling eller bruk av senevevsverktøy (IASTM) kan vi hjelpe til med å løse opp i disse muskelsmertene.

 

Noen av musklene som ofte gir smerter under fotbladet:

  • Musculus quadratus plantae
  • Flexor hallucis longus og flexor hallucis brevis
  • Adduktor hallucis
  • Flexor digitorum brevis

 

I denne artikkelen vil du kunne lære mer om:

  1. Symptomer og kliniske tegn ved stramme fotbladsmuskler
  2. Årsaker til muskelspenninger i fotbladet
  3. Behandling av vonde fotmuskler
  4. Egentiltak mot muskelspenninger i føttene
  5. Øvelser og trening for vonde føtter (inkludert video)

 

Ved Råholt Kiropraktorsenter og Fysioterapi har vi meget høy faglig kompetanse innen utredning og behandling – og samarbeider også tett med legespesialister og fastleger ved behov; et samarbeid som har pågått over mange år.

På Råholt Kiropraktorsenter har våre kiropraktorer 6-årig utdanning (5-årig universitetsutdannelse pluss 1 år i turnus) med høyt fokus rettet inn mot utredning og behandling innen muskler, nerver, ledd og skjelett. Dette innebærer at du som pasient kan føle deg trygg og ivaretatt. Våre klinikere har også spesialistrettigheter i form av mulighet til sykmelding, henvisning til bildediagnostikk og eventuelle andre utredninger dersom det skulle vise seg å bli behov for dette. 

 

Vi minner også på at vi har døgnåpen online booking her på Råholt Kiropraktorsenter og Fysioterapi (Eidsvoll kommune, Akershus) slik at du kan bestille en time når det passer best for deg. Vi besvarer også gladelig spørsmål via melding på vår Facebookside eller på telefon.

 

Les mer: Døgnåpen online booking

book online

– Klikk på knappen ovenfor for å se ledige timer hos våre klinikere

 

1. Symptomer og kliniske tegn

  • Tydelig trykkømhet over involverte muskler i fot og ledd i foten
  • En følelse av at foten eller føttene er “verkende” og “slitne”
  • Feilstilling i føttene – bl.a. overpronasjon eller plattfot
  • Smertene er verst ved palpasjon og trykk, samt etter belastning
  • Økt forekomst av knesmerter (grunnet endret gange)
  • Økt forekomst av hoftesmerter
  • Økt forekomst av ryggsmerter
  • Endret ganglag og mulig halting på involvert fot

 

De mest karakteristiske symptomene på muskelsmerter i foten og føttene er en følelse av å være stram og sliten under fotbladet og inne i fotbuen – samt at føttene oppleves som smertefulle ved nedtråkk eller etter større belastninger.

 

2. Årsak

Feilbelastning / overbelastning over tid

Alle strukturer i foten kan bli overbelastet over tid dersom belastningen overskriver bløt- og benvevets evne til å reparere seg etter slike påkjenninger. Noen typiske eksempler på slik overbelastning er arbeid på hardt underlag over mange år, mye fotbelastning gjennom jobb og fritid, samt trange sko. Slik overbelastning (eller feilbelastning) kan nemlig medføre at muskulære smerter og spenninger bygger seg opp i den lokale fotmuskulaturen, som dermed gradvis blir smertefull og deretter medfører i endringer i ganglag og “kompenseringsplager” i knær, hofter og rygg.

 

Kompenseringsplager i føttene

Vi vet også at feilfunksjon i rygg og hofter, samt vonde knær, kan føre til feilbelastning i føttene. Et eksempel kan være endret ganglag assosiert med stiv korsrygg eller vonde hofter – som igjen overbelaster fotbladsmuskulaturen. I mange tilfeller er det derfor nødvendig at man tar en grundig sjekk av den helhetlige biomekaniske funksjonen for å kunne oppnå best mulige resultater.

 

3. Behandling for Muskelsmerter i Foten

behandling av fotsmerter

Som kjent kan muskelsmerter i foten føre til endret ganglang (for eksempel halting) og dermed gi grunnlag for plager i legger, knær, hofter og rygg – det er viktig at disse også vurderes helhetlig og at man vurderer de enkeltes funksjonalitet opp mot hverandre for å se en region kan ha negativ påvirkning på et annet område (følgeplager).

 

Vi velger behandlingsmetode basert på den enkelte kasustikk – men med muskelsmerter i foten eller begge føttene, så er det ofte effektivt å kombinere muskelknutebehandling med leddmobilisering og spesialiserte senevevsverktøy (IASTM). Sistnevnte er særlig effektivt mot seneskader og senebetennelser. Andre behandlingsmetoder som kan være aktuelle er muskulære teknikker, massasje – også trykkbølgebehandling kan være en god spesialitetbehandling for langvarige, kroniske plager i føttene. Intramuskulær nålebehandling rettet mot stram leggmuskulatur kan også være en del av behandlingsoppsettet, da særlig ved mer langvarige plager.

 

Trykkbølgebehandling

Dokumentert og god effekt mot diagnoser som innebærer skader i senefibrene. Trykkbølgene bryter gradvis ned skadde senefibre og påtvinger en reparasjonsrespons i det behandlede området – som også innebærer forhøyet blodsirkulasjon og midlertidig behandlingsømhet som kan vedvare i flere dager (i visse tilfeller).

 

IASTM – Senevevsverktøy (Graston)

Disse verktøyene er særlig brukt for å bryte ned skadde senefibre og gjenopprette tilhelingen, samt oppbyggingen av nye, friske senefibre. Stålverktøyene føres gjentatte ganger i kryssfriksjon eller lengderetningen av senen og bryter dermed ned oppsamlinger av skadde senefibre som kan ha oppstått.

 

“- Ved våre tverrfaglige avdelinger på Vondtklinikkene i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt) har våre klinikere en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabiliteringstrening for smerter i hæl og fot. Klikk på lenkene eller her for å lese mer om våre avdelinger.”

 

4. Egentiltak mot Muskelspenninger i Fotbladet

Mange av våre pasienter spør oss om egentiltak de kan bruke i tillegg til behandlingen, da særlig med tanke på langvarig bedring og å forebyggende gjentagende problematikk. Noen gode og relativt enkle tiltak inkluderer bruk av plantar fascitt kompresjonssokker, rulling på triggerpunktball, fotbuestøtte og hallux valgus støtte (mot feilstilling i storetåen). Vi gir også veiledning i forhold til riktige rehabiliteringsøvelser for den individuelle pasienten (du kan se et eksempel i treningsvideoen senere i artikkelen).

 

Tips 1: Kompresjonssokker for Fotbladet (lenken åpnes i nytt vindu)

Kompresjonstøy fungerer ved at det gir økt støtte, stabilitet og forbedret blodsirkulasjon til området. Spesialsokker som vist ovenfor er særlig tilpasset for tilstander som plantar fascitt og muskelsmerter i foten. Trykk på bildet eller her for å lese mer om denne typen kompresjonstøy.

 

Tips 2: Rulling på triggerpunktball

En triggerpunktball, også kjent som massasjeball, kan brukes som et egentiltak for å selvmassere fotbladene. Fotmassasjeballen kan brukes daglig – og det holder som regel med kun et par minutters bruk daglig på hver fot. Dette kan også bidra til å øke sirkulasjon og løse opp i dype fotbladsmuskelspenninger.

 

Tips 3: Fotbuestøtte

En fotbuestøtte er spesialkonstruert for å dempe belastning inn mot selve fotbladet. Dersom du plages med en følelse av verking og slitenhet i fotbladsmusklene, eller har fått påvist plantar fascitt, så kan vi anbefale disse fotbuestøttene.

 

5. Øvelser og Trening mot Stramme Fotmuskler

Når det kommer til stramme fotmuskler er det viktig å kombinere øvelser med god restitusjon. I videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff fram et treningsprogram som er særlig tilegnet de med plantar fascitt, men som også egner seg veldig godt for de med muskulære smerter i fotbladet.

 

Video: 6 Øvelser mot Plantar Fascitt

Øvelsene kan gjøres cirka 3 ganger i uken. Abonner gjerne på Youtube-kanalen vår for flere gratis treningsprogrammer.

Kontakt oss

slitasje-i-hoften-hofteartrose

Vi jobber daglig med muskuloskeletal problematikk innen muskler, ledd, nerver, sener og bindevev – med en særegen interesse i både utredning og behandling av slike diagnoser. Kontakt oss gjerne for en uforpliktende prat på telefon 63 96 33 35, via kontaktskjema eller book en time online dersom du ønsker en konsultasjon. Vi ser fram imot til å hjelpe deg mot en bedre hverdag. Hvis ønskelig kan du også kontakte oss via vår Facebookside dersom du har spørsmål.

 

book online

  • Klikk på knappen ovenfor eller her for å se ledige tider for en eventuell konsultasjon (åpnes i nytt nettleservindu)
  • Vi gjør vårt beste for å gi deg time på dagen eller neste dag
  • Online booking er døgnåpen 24/7/365
  • Ingen ledige timer? Husk at vi også har en klinikkavdeling på Eidsvoll Sundet (lenken åpner i nytt leservindu).
  • Eller fungerer ikke online booking som det skal? Ring oss gjerne på 63 96 33 35 (innenfor åpningstidene våre) eller kontakt oss via vår Facebookside, så skal vi gjøre vårt beste for å finne et tidspunkt til deg så snart som mulig

 

Kilder: NHI.no, Vondt.net, Lommelegen.no, FHI.no, SINTEF

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *