Reposisjoneringsmanøver (Krystallsykebehandling)
Rammet av krystallsyke? Blir du svimmel når du vrir på hodet eller snur deg i sengen? Våre terapeuter kan hjelpe deg.
Svimmelhet er rangert som et av de mest livskvalitetsødeleggende symptomene vi har – derfor kan det være verdt å vite at det er hjelp å få. Vi utreder svimmelhetspresentasjonen din og utfører krystallsykebehandling ved reposisjoneringsmanøvre (Epleys manøver). Dette er en godt dokumentert behandlingsform mot det vi kaller godartet stillingsbetinget svimmelhet (krystallsyke / BPPV).
I den 6-årige kiropraktorutdanningen er det høyt fokus på utredning og behandling av svimmelhetsproblematikk. Som primærkontakt har vi også godt samarbeid med blant annet ØNH (øre, nese, hals)-legespesialister.
Krystallsyke skyldes feilinformasjon fra sanseorganene til hjernen. Når de ulike sanseorganene (blant annet syn og indre øret) gir ulik informasjon så vet ikke hjernen hvordan den skal tolke dette – og dermed oppstår det svimmelhet. Ved krystallsyke så er det otolittene (krystallene) inne i buegangene i indre øret som har havnet i feil posisjon eller ‘kilt seg’.
Dette innebærer at når du skal snu deg til siden så kan det oppstå en periode der kroppen får feilinformasjon fra disse – det gir en intens svimmelhetsfølelse som oftest bare varer i noen få sekunder.
Vanlige tegn og symptomer ved krystallsyke inkluderer:
-
Betydelige, kortvarige svimmelhetsanfall ved visse bevegelser
-
En følelse av at du eller rommet du står i spinner rundt (vertigo)
-
Kvalme
-
Oppkast
-
Ustøhet og balanseproblemer
– Karakteristiske symptomer
De vanligste symptomene og kliniske presentasjonene ved krystallsyke er at personen melder om at de opplever svimmelhet når de vrir seg fra en side til en annen i sengen. Dette gir en akutt følelse av vertigo og svimmelhet. Grunnet posisjonen på feilstillingen i indre øret så er det vanlig at personen bare opplever dette mot en side – altså venstre eller høyre. Ikke begge veier. Krystallsyke er også forbundet med at det frambringer rask flakking med øynene fra side til side (nystagmus). Men heldigvis finnes det effektiv behandling.
Årsak: Hvorfor har jeg fått krystallsyken?
De aller fleste opprinnelser til krystallsyke er idiopatiske – altså at man ikke kan finne en bestemt årsak til at diagnosen oppstod. Av mer sjeldne årsaker kan man nevne mindre hodetraumer, nakkesleng, ørekirurgi eller langvarig bakoverbøyd stilling (for eksempel hos tannlegen eller frisøren). I visse tilfeller avdekkes det også at svimmelheten skyldes nakken – og ikke indre øret. Våre klinikere kan også hjelpe deg med cervikogen svimmelhet.
Indre øret og bueganger
Inne i indre øret finner vi tre væskefylte strukturer som kalles for bueganger – bakre buegang, fremre buegang og laterale buegang. Det er her vi finner de små krystallene (otolittene) som forteller hjernen i hvilken posisjon hodet ditt er i.
Det er når disse otolittene blir feilposisjonert at svimmelheten oppstår – grunnet at det blir sendt feilinformasjon til hjernen om hvilken stilling hodet ditt er i.
Hvordan fungerer reposisjoneringsmanøveren (Epleys manøver)?
Epleys manøver er også kjent som krystallreposisjoneringsprosedyren – og ble utviklet av Dr. Epley. Hovedformålet med behandlingen er å flytte otolittene som ligger i feilstilling til riktig plass igjen inne i indre øret.
Terapeuten vil posisjonere deg og deretter gjøre en rask bevegelse bakover. Deretter går manøveren gjennom fire forskjellige stillinger der klinikeren holder posisjonen i de enkelte stillingene i cirka 30 sekunder av gangen. Behandlingen kan variere noe – men er dokumentert effektiv og cirka 80% opplever full bedring i løpet av 2 behandlinger. For noen, mer alvorlige tilfeller, kan det dòg ta opptil 4 – men det er sjeldent.
Behandling av krystallsyke: Hvem egner behandlingen seg for?
Vi vil første utrede og undersøke deg for krystallsyke. Behandlingen egner seg for de som har krystallsyke og som opplever de ovennevnte symptomene. Usikker på om du har krystallsyke? Ta kontakt med oss, så skal vi hjelpe deg med utredningen for å finne ut av om du har krystallsyke – og om denne behandlingen kan være noe for deg.
De som er oftest rammet av krystallsyke er de over 40 år – men tilstanden kan forekomme i alle aldre. Diagnosen er også vanligere blant kvinner enn menn.
Behandlingsmetoder og teknikker
Vi er en tverrfaglig og moderne klinikk hvor våre terapeuter jobber sammen for å gi deg best mulig oppfølging – vi tilbyr:
- Fysioterapi
- Massasje
- Moderne Kiropraktikk
- Nålebehandling (intramuskulær tørrnåling)
- Trykkbølgebehandling (sjokkbølgeterapi)
Trykk her for å lese mer om våre ulike behandlingsmetoder og behandlingsteknikker.
Om kiropraktikk og fysioterapi
En moderne kiropraktor har 6 års universitetsutdanning (5-årig mastergrad + 1 år i turnus). Denne utdanningen er den lengste innen offentlig autoriserte yrkesgrupper som jobber med muskler og ledd. Mange forbinder kiropraktor med effektiv behandling av leddsmerter i rygg og nakke, men sannheten er at en kiropraktor kan hjelpe deg med ledd og muskelplager i hele kroppen – fra topp til tå med bruk av både leddbehandling og muskulære teknikker.
Utdanningen er omfattende og inkluderer hundrevis av timer med nevrologi, fysiologi, rehabiliteringstrening, pediatri og diagnostisering. Dette gir grunnlag for primærkontaktrettighetene en kiropraktor har (henvisningsrett til bildediagnostikk, sykmeldingsrett og legespesialisthenvisningsrett) og at yrket et offentlig helseautorisert gjennom HELFO. Sistnevnte er en kvalitetssikring for deg som pasient – og understreker kiropraktorens primærkontaktrolle innen muskel-, skjelett og nerveplager.
Les mer: Kiropraktorbehandling
Spørsmål eller noe du lurer på? Eller vil du booke en konsultasjon?
Hvis du har noen spørsmål eller lignende så kan du kontakte oss eller noen av våre andre terapeuter via vår Facebook-side eller våre andre kontaktmuligheter. Følg og lik oss gjerne i sosiale medier også. Dersom du ønsker en konsultasjon så har vi også døgnåpen online booking (trykk her) slik at du kan bestille en time når det passer best for deg – eventuelt kan du også ringe oss.
Med de beste ønsker om god helse videre,
Det tverrfaglige teamet på Råholt Kiropraktorsenter & Fysioterapi
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!