Senebetennelse i albuen

Rammet av senebetennelse i albuen?

En senebetennelse i albuen kan gi lokale smerter i albuen, men kan også medføre strålende smerter mot håndleddet og hånden – pluss at det kan bidra til skulder og nakkesmerter.

Ofte skyldes slike senebetennelser skader på senefibre grunnet langvarig overbelastning og repetisjonsarbeid – hvor tilstanden blir gradvis forverret etterhvert som den fysiske senestrukturen endrer seg til det verre.

 

Denne artikkelen vil blant annet ta for seg:

  • Utredning og Undersøkelse av Senebetennelse i Albuen
  • Symptomer og Tegn
  • Årsaker og Mulige Diagnoser ved Senebetennelse i Albuen
  • Behandling av Albuetendinitt
  • Trening og Øvelser ved Senebetennelse i Albuen (med VIDEO)

 

Albuesmerter

Utredning og Undersøkelse av Senebetennelse i Albuen

Ved Råholt Kiropraktorsenter og Fysioterapi utreder vi og behandler senebetennelser i alle kroppens sener. Vi benytter oss av evidensbaserte behandlingsmetoder – blant annet trykkbølgebehandling. Våre moderne kiropraktorer har også henvisningsrett til bildediagnostikk (MR, CT og røntgen) hvis dette skulle være indisert.

 

Våre klinikere vil først utføre en funksjonell, klinisk undersøkelse i henhold til din smertepresentasjon. Denne undersøkelsen vil gi grunnlag for mer informasjon om hvilke sener som er involvert – og hva som er den beste behandlingsplanen for din kliniske tilstand.

 

En Senebetennelse kan Forverre seg og Føre til mer Seneskader

Senebetennelser er klare tegn på at senene dine ikke har det helt godt. Det er en klar indikasjon på at du må begynne å ta bedre vare på senefestene dine.

 

For å illustrere hvordan senefibrene fysisk blir forandret og skadde har vi et bilde nedenfor som viser de tre ulike helsetilstandene for muskel og senevev. Dannelse av skadevev og arrvev medfører økte smerter og dårligere funksjon. Ikke ideelt.

 

Illustrasjon av skadde muskel og senefibre:

bindevev og arrvev

  1. Normalt vev: Normal blodsirkulasjon. Normal sensitivitet i smertefibrene.
  2. Skadevev: Som innebærer redusert funksjon, endret struktur og økt smertesensitivitet.
  3. Arrvev: Utilhelet skadevev har en betydelig nedsatt funksjon, kraftig endret senevevsstruktur og forhøyet risiko for gjentagende problematikk. I fase 3 kan strukturene og oppbygning være så svak at det er høyere sjanse for seneruptur og seneavrivning.

 

En rekke uheldige effekter av å la tilstanden utvikle seg der altså. Seneskader i albuen kan altså medføre langvarig styrketap i hånd og håndledd, samt reduksjon av blodsirkulasjon og hemmet reparasjonsevne.

 

Grunnet at senefibrene også blir mindre elastiske, så blir det også reduserte plassforhold for nerver og arterier i området. Dette medfører økt risiko for nerveavklemming i håndleddet (karpaltunnelsyndrom) og funksjonell nerveirritasjon.

 

Symptomer og Tegn på Senebetennelse i Albuen

Senebetennelse i albuen kan gi grunnlag for en rekke symptomer og kliniske tegn – inkludert:

  • Smerter ved trykk mot påvirkede senefester i albuen og underarmen
  • Verkende ubehag i albue og underarm
  • Redusert håndstyrke
  • Repetitiv belastning kan bygge opp et økende trykk og smerter i underarmen og albuen
  • Mulig økt forekomst av hånd og håndleddsmerter
  • Mulig økt risiko for karpaltunnelsyndrom
  • Episodiske nattesmerter og “dunking” inne i albuen
  • Langvarig seneskade kan føre til muskelsvinn i underarmen (fysisk tap av muskulatur)

 

Karakteristiske symptomer på senebetennelse i albuen er ubehag og smerter som blir verre ved belastning og repetitiv aktivitet – for eksempel å skru med skrutrekker eller jobbe med verktøy.

 

Smertene kan ofte beskrives som dype, murrende og verkende – men kan også være skarpe, nesten som hoggende nerveimpulser, dersom man havner i feil posisjon eller utfører feil bevegelse.

 

Årsak og Diagnoser ved Senebetennelse i Albuen

I denne seksjonen vil vi gi deg mer informasjon om hvorfor du rammes av senebetennelse i albuen – og hva de ulike diagnosene heter.

 

Overbelastning: Repetitiv belastning over lengre tid er den desidert vanligste årsaken til at man rammes av senebetennelser. Dette kan innebære repetitive belastninger inkludert bruk av datamus, håndverksverktøy, daglig arbeid og smart-telefon.

 

– Langsom ødeleggelse av senefibre

Repetitive belastninger over lengre tid kan medføre en langsomt ødeleggende prosess på senefestene i albuen – som kan føre til gradvis økte smerter, betennelse og nedsatt funksjon.

 

Dette kan gi grunnlag for naturlige betennelsesprosesser som forsøker å lindre problematikken – men dersom grunnlaget for betennelsen, nemlig senefibrenes skade, ikke utbedres, så vil man kunne forvente at denne betennelsen bare vedvarer.

 

Naturlig nok vil det ikke være fordelaktig å slenge på med masse betennelsesdempende dersom selve skaden ikke blir gjort noe med. Men ikke misforstå, i visse tilfeller er det ofte nødvendig med en kombinasjon av betennelsesdempende og fysikalsk behandling – før man gradvis kan kutte ut medikamentene.

 

Diagnoser: De Vanligste Senebetennelsene i Albuen

Hvis du har opplevd smerter i albuen og håndleddet som blir gradvis verre ved belastning – så er det en høy sjanse for at du kan være rammet av en senebetennelse (tendinitt). De senene som oftest er involvert er:

 

  • Håndleddsekstensorene (musklene og senefestene som er ansvarlige for å bøye håndleddet bakover – og som fester på utsiden av albuen i det anatomiske landemerket laterale epikondylen). Gir grunnlaget for den velkjente diagnosen tennisalbue (lateral epikondylitt).

 

  • Håndleddsfleksorene (tilsvarende senefester som jobber med å bøye håndleddet framover – og som går inn mot innsiden av albuen mot det som heter den mediale epikondylen). Ved seneskade kan man rammes av diagnosen golfalbue (medial epikondylitt).

 

  • Ved en blanding av de involverte nevnte symptomene så stiller man ofte diagnosen musearm – til man får en bedre oversikt over den kliniske situasjonen.

 

Behandling av Senebetennelse i Albuen

vondt i underarmen 700

Våre klinikere legger en individuell behandlingsplan basert på den kliniske, funksjonelle undersøkelsen. De behandlingsmetodene vi ofte benytter mot senebetennelser og seneskader inkluderer:

 

Trykkbølgebehandling, også kjent som sjokkbølgeterapi, er rangert som gullstandard ved behandling av senebetennelser og seneskader. Dette innebærer at den er rangert som den behandlingsmetoden med best veldokumentert effekt.

 

Behandlingen fungerer ved å bryte ned skadde senefibre og påtvinge en reparasjonsprosess i det behandlede området. Denne prosessen medfører også økt blodsirkulasjon og lokal ømhet i området som kan vedvare i 2-3 dager.

 

Over flere behandlinger, normalt sett 5-7 stykker, så vil de skadde senefibrene være erstattet med friskere senevev som er mindre smertefulle, sterkere og mer elastiske enn sine skadde forgjengere.

 

Moderne klinikk med tverrfaglig tilnærming

Vår klinikk, Råholt Kiropraktorsenter og Fysioterapi, er et moderne senter som er fokusert på å være i eliten innen utredning og behandling av muskler, sener og skjelettlidelser. Derfor samarbeider ofte våre klinikere tverrfaglig for at du skal få best mulig oppfølging – slik at du kommer tilbake i fullverdig smertefri funksjon igjen.

 

Øvelser og Trening ved Senebetennelse i Albuen

Hvis du har langvarige, kroniske senebetennelser i albuen så tilrådes du å ta en time med vår idrettsfysioterapeut – med spesialkompetanse på belastnings- og idrettsskader.

 

Da vil du få profesjonell hjelp med å sette opp et treningsprogram bestående av tøyeøvelser, styrketrening (inkludert eksentrisk trening) og mobilitetsøvelser – som vil ha som hovedformål å sørge for at senebetennelsen ikke kommer tilbake.

 

Øvelser: Styrkeøvelser for Skuldrene med Strikk (VIDEO)


Ovenfor ser du vår klinikkleder, Alexander Andorff (M.sc. Chiro, B.sc. Health), som viser fram skånsomme strikkøvelser for deg med albuesmerter. Treningsøvelsene fremmer forbedret skulderfunksjon og dermed også bedret blodsirkulasjon i armene. Vi gjør dog oppmerksom på at du alltid må ta hensyn til egen sykdomshistorie og dagsform.

 

Spørsmål eller noe du lurer på? Eller vil du booke en konsultasjon for problematikken din?

Hvis du har noen spørsmål eller lignende så kan du kontakte oss eller noen av våre andre terapeuter via vår Facebook-side eller våre andre kontaktmuligheter. Følg og lik oss gjerne i sosiale medier også. Dersom du ønsker en konsultasjon så har vi også døgnåpen online booking slik at du kan bestille en time når det passer best for deg.

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Råholt Kiropraktorsenter & Fysioterapi

våre terapeuter

 

Ønsker du å bestille time? Benytt vår døgnåpne online booking nedenfor (eller kontakt oss via telefon):

book online

Klikk på knappen ovenfor for å se ledige konsultasjoner hos våre klinikere.

 

Kilder: NHI.no, Vondt.net, Lommelegen.no, FHI.no, SINTEF 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *