Senebetennelse i underarmen
Har du opplevd smerter i underarmen og nedsatt grepstyrke? Du kan ha en senebetennelse og / eller seneskade i underarmen.
Det er nemlig slik at en senebetennelse, fysisk sett, ikke kan oppstå uten at det også er en seneskade der – det er jo nettopp derfor den naturlige betennelsereaksjonen (som dannes grunnet et forsøk på tilheling fra kroppen) oppstår.
Problemet er bare at hvis man ikke får gjort noe med selve årsaken til senebetennelsen – nemlig seneskaden.
For da vil betennelsereaksjonene og de futile forsøkene på reparasjon bare gjentas og gjentas – til vi bare står igjen med en haug av skadevev og arrvev i en lite harmonisk komposisjon. Vi ved Råholt Kiropraktorsenter & Fysioterapi innehar spisskompetanse innen utredning og behandling av denne type senediagnoser. Blant annet har trykkbølgebehandling godt dokumentert effekt. Intramuskulær akupunktur kan også være nyttig ved typen tilstander. I de aller fleste tilfeller anbefaler vi også bruk av kompresjonsalbuestøtte.
“- Ved våre tverrfaglige avdelinger på Vondtklinikkene i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt) har våre klinikere en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabiliteringstrening for smerter i hæl og fot. Klikk på lenkene eller her for å lese mer om våre avdelinger.”
I denne artikkelen vil vi blant annet gå gjennom:
-
Hvilke sener som oftest er rammet av senebetennelse
-
Hvordan skader utvikler seg
-
Symptomer på senebetennelse i underarmen
-
Kliniske funn ved senebetennelse
-
Årsak
-
Behanding av senebetennelse i underarmen
-
Egentiltak mot senebetennelse
-
Øvelser mot senebetennelse i underarmene (inkludert video)
-
Video: Trykkbølgebehandling mot Senebetennelse
Mange opplever gjentagende senebetennelse i underarmen og håndleddet – og tenker at “nå har det blitt kronisk og umulig å gjøre noe med”.
Dette er helt feil. Det er aldri for sent å ta tak i smerter og feilfunksjon – og mange pasienter blir overrasket over hvor mye smertene faktisk har preget hverdagen og livskvaliteten. Noe de ofte først innser når de er smertefrie igjen.
Karakteristiske tegn på at du har en seneskade i underarmen kan inkludere:
- Du kan ikke bruke armen like fysisk som tidligere
- Nedsatt styrke i hånd og håndledd
- Smerter i senefestene
Dersom smertene i underarm, albue og hender blir forverret når du belaster de, så er dette et klassisk tegn på at senefibrene ikke er som de skal være.
Nedenfor har vi laget en oversikt over hvilke sener som oftest er involvert i seneskader og senebetennelser i underarmen:
- Håndleddsekstensorene (musklene og senefestene som er ansvarlige for å bøye håndleddet bakover – og som fester på utsiden av albuen i det anatomiske landemerket laterale epikondylen). Gir grunnlaget for den velkjente diagnosen tennisalbue (lateral epikondylitt).
- Håndleddsfleksorene (tilsvarende senefester som jobber med å bøye håndleddet framover – og som går inn mot innsiden av albuen mot det som heter den mediale epikondylen). Seneskade eller senebetennelse i denne senen er også kjent som golfalbue (medial epikondylitt).
- Ved en blanding av de involverte nevnte symptomene så stiller man ofte diagnosen musearm – til man får en bedre oversikt over den kliniske situasjonen.
Gradvis oppbygning av skadevev og arrvev
Å ignorere seneskader og senebetennelser er ikke til å anbefale. Ved å fortsette i samme spor som tidligere, så er det nemlig høy sannsynlighet for at tilstanden og smertene blir verre.
Dette skyldes blant annet at senefibrene fysisk endrer oppbygning og struktur – og blir stadig mer fortykket, “forvridd” og endret fra sin normale oppbygning. I den samme prosessen kan du også forvente en betydelig økning av skadevev og arrvev i det skadde området.
Et godt oversiktsbilde over denne prosessen er som følger:
- Normalt vev: Normal blodsirkulasjon. Normal sensitivitet i smertefibrene.
- Skadevev: Som innebærer redusert funksjon, endret struktur og økt smertesensitivitet.
- Arrvev: Utilhelet skadevev har en betydelig nedsatt funksjon, kraftig endret senevevsstruktur og forhøyet risiko for gjentagende problematikk. I fase 3 kan strukturene og oppbygning være så svak at det er høyere sjanse for seneruptur og seneavrivning.
Etter hvert som tilstanden i senene gradvis forverres så kan dette gå utover grepstyrke, muskulatur i hånd og håndledd, redusert blodsirkulasjon og dårligere reparasjonsevne. Dette kan også gi grunnlag for høyere risiko for karpaltunnelsyndrom (mediannerveavklemming i håndleddet) og funksjonell nerveirritasjon/nervekompresjon i håndleddet. Man ser også ofte at det med albueproblematikk har høyere forekomst av skulder og nakkesmerter – og dette skyldes nok primært et endret og mer forknytt bevegelsesmønster.
Symptomer og kliniske tegn på senebetennelse i underarmen
- Trykkømhet over involverte sener og muskelfester i albue og underarm
- Verking og smerter i underarmen
- Nedsatt grepstyrke
- Repetitive belastninger bygger opp et trykk og lokale smerter i underarmen og albue
- Mulig økt forekomst av håndleddsmerter
- Mulig økt forekomst av håndsmerter
- Mulig økt risiko for karpaltunnelsyndrom
- Mulig forekomst av hoggende smerter når man griper saker
- Mulig forekomst av nattesmerter og “dunking” inne i albuen
- Mulig muskelsvinn i underarmen (kan måles med målebånd ved å sjekke diameteren i underarmen)
De mest karakteristiske symptomene på senebetennelse i underarmen er altså lokale smerter og ubehag over den involverte senen – samt kraftsvikt og nedsatt håndstyrke på den involverte armen i senere stadier av problematikken.
Hvis man fortsetter å ignorere de ovenstående symptomene så risikerer man også en forverring hvor enderesultatet kan medføre en seneavrivning (ruptur) grunnet skadde senefibre.
Årsak
Overbelastning: En hektisk hverdag med mye rutine og repetisjoner kan føre til at man ikke har tid til å ta vare på seg selv så ofte man skal skulle ønske.
Ofte kan dette medføre repetisjoner i form av data-arbeid eller andre fysiske belastninger. En senebetennelse kan nemlig ramme både en kontorarbeider og en håndverker – selv om deres jobbhverdag er vidt forskjellig fra hverandre.
Som nevnt tidligere, så fører slike repetitive arbeidsoppgaver til at senehelsen blir gradvis dårligere. Helt til det oppstår en skade eller senebetennelse. Dette kan føre til:
- Gradvis forverret muskelstyrke i hånd og håndledd
- Vanskeligheter med å bruke verktøy
- Vondt å åpne et syltetøyglass
- Smertefullt å skru med skrutrekker
Tilhelingsevnen må altså være like høy som belastningen for å unngå seneskader. Hvis tilhelingskapasiteten overskrides så vil det gradvis oppstå mikroskader som blir verre og verre uten tiltak.
For å kompensere for dette kan man blant annet få trykkbølgebehandling mot de påvirkede senene – denne behandlingen bryter nemlig ned skadevev og forårsaker en økning i tilheling og reparasjon. Mange som har repetitive arbeidsoppgaver for underarmene benytter seg av denne typen behandling hos oss.
Behandling
Våre terapeuter, både moderne kiropraktorer og fysioterapeut, tilpasser alltid behandlingsplanen etter den enkelte pasient. Ved senebetennelse i underarmen benyttes gjerne en eller flere av følgende behandlingsmetoder:
- Fysikalsk behandling
- Fysioterapi
- Idrettskiropraktikk
- Intramuskulær nålebehandling
- Moderne kiropraktikk
- Muskulære teknikker og massasje
- Senevevsverktøy (Graston / IASTM)
- Spesifikk tøying
- Trykkbølgebehandling (Sjokkbølgeterapi)
Trykkbølgebehandling
Vi er stolte over at våre terapeuter innehar toppmoderne spesialkompetanse innen trykkbølgebehandling. Denne behandlingsmetoden er veldokumentert i forhold til behandling av senebetennelser og langvarige, kroniske seneskader, samt langvarig muskelproblematikk.
Behandlingen fungerer ved at trykkbølger gradvis bryter ned skadde senefibre og påtvinger en reparasjonsrespons i det behandlede området. Dette medfører også en forbedret blodsirkulasjon og raskere reparasjonsprosess.
Over flere behandlinger (et standardoppsett består av cirka fem behandlinger) kan man gradvis bytte ut de skadde fibrene med friskere fibre – og dermed gjenopprette smertefri funksjonalitet og styrke.
Senevevsverktøy (Graston / IASTM)
Dette er verktøy som er spesialkonstruert for å arbeide med skadde senefibre – med den hensikt å bryte ned skadevev. Stålverktøyene føres gjentatte ganger i kryssfriksjon eller lengderetningen av senen og bryter dermed ned oppsamlinger av skadde senefibre som kan ha oppstått.
Muskulære teknikker
Bløtvevsarbeid bestående av spesifikke tøyninger, massasje og muskelknutebehandling kan også være med på å fremme bedret sene- og muskelhelse. Intramuskulær akupunktur er også en behandlingsform som ofte er meget nyttig ved denne type plager.
Gode resultater med tverrfaglig, helhetlig tilnærming
Vår klinikk er et toppmoderne tverrfaglig senter hvor evidensbasert utredning og behandling står i høysetet. Vi jobber stadig med å utvikle oss innen forskning, helsekunnskap, kliniske anbefalinger og videreutdanning – dette gjør at du som pasient kan kjenne deg trygg på at vi alltid vil jobbe med å holde oss i eliten innen muskel- og skjelettplager.
Egentiltak ved Senebetennelse i Underarmen
Å ha senebetennelse i underarmen og/eller albuen kan være veldig frustrerende. Våre pasienter etterspør ofte, tillegg til fysikalsk behandling og rehabiliteringsøvelser, hvilke egentiltak vi anbefaler mot slike plager. Vår første anbefaling vil være daglig bruk av spesialtilpasset kompresjonsstøtte – og det andre tipset vil være bruk av massasjeball mot anspent muskulatur i underarmen og albuefestene. Vi anbefaler også opptrening av grepstyrke, samt trening med flate strikker.
Tips 1: Kompresjonsalbuestøtte (lenken åpnes i nytt leservindu)
Dette er ofte det første egentiltak vi anbefaler ved senebetennelser og seneskader i underarm og/eller albue. Kompresjonsstøtten gir økt stabilitet, bedret beskyttelse – og øker sirkulasjonen til det skadde området. Du kan lese mer om denne via lenken her eller ved å trykke på bildet ovenfor.
Tips 2: Justerbar Grepstyrketrener
Grepstyrken din kommer fra lokale muskler i hånden, men også fra muskulatur som går videre opp i underarmen. Altfor mange glemmer regelrett å trene noe av det aller viktigste vi har – nemlig grepet vårt. Redusert grepstyrke kan føre til at man unngår å gjøre ting – og dermed blir området stadig svakere og mindre funksjonelt. Vi anbefaler særlig denne typen vist ovenfor hvor man kan stille inn motstanden selv.
Øvelser og Trening for Senebetennelse i Underarmen (med video)
Noen forslag til gode øvelser mot senebetennelse i underarmen:
- Tøyning av underarmene
- Tøying av hendene
- Grepstyrketrening (viktig)
- Eksentrisk trening
- Rotator cuff trening med strikk (se video nedenfor)
- Annet tips: Benytt kompresjonstøy for albuen for økt blodsirkulasjon til sener og muskler
Video: 5 Styrkeøvelser mot Senebetennelse i Skulderen
Visste du at skulderproblemer kan føre til feilbruk av underarmene og albuen? Nettopp derfor anbefaler vi ofte opptrening av skulder og skulderblad for avlasting av underarmene og albuene. Her viser vår kjære kollega, kiropraktor Alexander Andorff, fram et anbefalt program med bruk av flate treningsstrikker (klikk her for å se dem – vi anbefaler strikkfargen beige i starten ved senebetennelse).
Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal hvis ønskelig. Der får du enda flere gode treningsprogrammer og nyttig helsekunnskap.
Video: Trykkbølgebehandling mot Seneskade i Underarmen
I videoen ovenfor ser du en video om hvordan trykkbølgebehandling fungerer mot seneskader og senebetennelser i underarmen. Dette er en behandlingsform klinikken vår innehar en særdeles høy kompetanse på.
Spørsmål eller noe du lurer på? Eller vil du booke en konsultasjon for problematikken din?
Hvis du har noen spørsmål eller lignende så kan du kontakte oss eller noen av våre andre terapeuter via vår Facebook-side, på kontaktskjema eller våre andre kontaktmuligheter. Følg og lik oss gjerne i sosiale medier også. Dersom du ønsker en konsultasjon så har vi også døgnåpen online booking slik at du kan bestille en time når det passer best for deg. Hvis du ikke er i geografisk nærhet har vi også andre avdelinger i blant annet Oslo – klikk her for å se en oversikt.
Med de beste ønsker om god helse videre,
Det tverrfaglige teamet på Råholt Kiropraktorsenter & Fysioterapi
Ønsker du å bestille time? Benytt vår døgnåpne online booking nedenfor (eller kontakt oss via telefon):
Klikk på knappen ovenfor for å se ledige konsultasjoner hos våre klinikere.
Kilder: NHI.no, Vondt.net, Lommelegen.no, FHI.no, SINTEF
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!