senebetennelse i ankelen

Senebetennelse i ankelen | Utredning, behandling og øvelser

Verkende smerter ved hvile og tråkk på ankelen?

Det kan skyldes en senebetennelse. Senebetennelse i ankelen kan skyldes langvarig feilbelastning eller en plutselig overbelastning (for eksempel et traume som fører til en vridning i ankel og fot).

 

Mange er veldig “flinke” til å ignorere ankler og føtter, men glemmer at de jobber hele dagen for å, bokstavelig talt, holde deg på beina. Vi tror mange ville vært mer opptatt av å få slike skader og smerter utredet dersom de visste hva konsekvensene av slikt kan bli på sikt – nemlig arrvev og tilhørende kroniske smerter, samt nedsatt funksjon.

 

Det man tror er en “senebetennelse” kan i mange tilfeller være en senestrekk, rifter eller i verste fall, avrivning, i senefibrene, nærliggende muskelfibre eller ligamentene som stabiliserer ankelen. Det man ofte behandler ved senebetennelse er eventuelle skader i senefibrene – som gir grunnlag for selve betennelsen. Dette kan innebære strekker eller rifter i muskel- og senefibre.

 

Denne artikkelen vil gi deg mer informasjon om:
  • Utredning og Undersøkelse av Senebetennelse i Ankelen
  • Symptomer og Tegn på Senebetennelse i Ankelen
  • Årsaker og Diagnoser
  • Behandling av Senebetennelse
  • Egentiltak mot Ankelsenebetennelse
  • Trening og Øvelser ved Senebetennelse i Ankelen (med VIDEO)

 

behandling av fotsmerter

Utredning og Undersøkelse av Senebetennelse i Ankelen

Ved Råholt Kiropraktorsenter og Fysioterapi utreder vi og behandler senebetennelse i ankelen på en moderne og tverrfaglig måte. Ved behov har våre kiropraktorer henvisningsrett til bildediagnostikk (MR, CT og røntgen ++) – dersom dette skulle være indisert. De har også sykemeldingsrett hvis dette er nødvendig.

 

Når du presenterer for en førstegangskonsultasjon hos oss så vil det først utføres en klinisk undersøkelse i henhold til dine symptomer. En slik funksjonell utredning vil gi terapeuten mer informasjon om hvilke sener som er involvert – og hva som er det optimale behandlingsoppsettet videre.

 

Symptomer på Senebetennelse i Ankelen

En senebetennelse i ankelen kan gi grunnlag for en rekke kliniske tegn og symptomatikk. Inkludert en eller flere av følgende:

  • Ankelsmerter – enten på innsiden, oversiden eller utsiden avhengig av hvilke sener som er involvert.
  • Bevegelse av ankelen i visse retninger kan framprovosere smertene
  • Den betente senen og muskelfester vil ofte være øm ved berøring
  • Endret gange og vektfordeling
  • Mulig hevelse og rødlighet i det påvirkede området
  • Leggsmerter
  • Senene i ankelen kan ha økte bevegelsesutslag ved seneskade eller seneruptur
  • Smertene vil normalt sett være verst ved belastning og gange
  • Økt risiko for å utvikle knesmerter, hoftesmerter og ryggsmerter (grunnet endret gange)

 

Klassiske symptomer på senebetennelse i ankelen innebærer altså smerter ved trykk på den involverte senen og framprovokasjon av smerter ved visse bevegelser eller belastning.

 

Årsak: Hvorfor får man Senebetennelse i Ankelen?

Senebetennelser i ankelen oppstår som regel grunnet en plutselig overbelastning (traume, for eksempel overtråkk) eller gradvis feilbelastning som bygger seg opp over tid.

 

Akutt traume: En plutselig feilbelastning, for eksempel at du sklir til på isen med litt vridning i ankelen, kan være nok. En senebetennelse i ankelen kan nemlig oppstå temmelig raskt hvis du er uheldig. En vrikket ankel kan føre til mindre eller større skader på senefibrene som i mange tilfeller bør utredes og eventuelt behandles.

 

Langvarig feilbelastning: Arbeid på hardt underlag og dårlig skotøy kan føre til at senene i ankelen og akilles blir gradvis mer i form av flere og flere mikrotraumer som danner skadevev i senene. En økning av skadevev kan gi høyere risiko for langvarige seneskader og senebetennelser.

 

En Senebetennelse kan Forverre seg og Føre til mer Seneskader

Hvis du er rammet av en senebetennelse i ankelen – så er dette et klart tegn på at du må begynne å utvise mer hensyn til senefestene dine.

 

For å illustrere hvordan senefibrene fysisk blir forandret og skadde har vi et bilde nedenfor som viser de tre ulike helsetilstandene for muskel og senevev. Dannelse av skadevev og arrvev medfører økte smerter og dårligere funksjon.

 

Illustrasjon av skadde muskel og senefibre:

bindevev og arrvev

  1. Normalt vev: Normal blodsirkulasjon. Normal sensitivitet i smertefibrene.
  2. Skadevev: Som innebærer redusert funksjon, endret struktur og økt smertesensitivitet.
  3. Arrvev: Utilhelet skadevev har en betydelig nedsatt funksjon, kraftig endret senevevsstruktur og forhøyet risiko for gjentagende problematikk. I fase 3 kan strukturene og oppbygning være så svak at det er høyere sjanse for seneruptur og seneavrivning.

 

Som du ser av bildet ovenfor så er det altså særdeles uheldig å ikke ta tak i problemet. Ved manglende tiltak kan det nemlig føre til nedsatt styrke i ankelmuskulaturen, redusert blodsirkulasjon og dårligere reparasjonsevne.

 

Grunnet at senefibrene også blir mindre elastiske, så blir det også reduserte plassforhold for nerver og arterier i området. Dette medfører økt risiko for nerveavklemming i ankel (tarsaltunnelsyndrom) og funksjonell nerveirritasjon.

 

Behandling av Senebetennelse i Ankelen

Våre klinikere legger en individuell behandlingsplan basert på den kliniske, funksjonelle undersøkelsen. De behandlingsmetodene vi ofte benytter mot senebetennelser og seneskader inkluderer:

 

Trykkbølgebehandling, også kjent som sjokkbølgeterapi, er rangert som gullstandard ved behandling av senebetennelser og seneskader. Dette innebærer at den er rangert som den behandlingsmetoden med best veldokumentert effekt.

 

Behandlingen fungerer ved å bryte ned skadde senefibre og påtvinge en reparasjonsprosess i det behandlede området. Denne prosessen medfører også økt blodsirkulasjon og lokal ømhet i området som kan vedvare i 2-3 dager.

 

Over flere behandlinger, normalt sett 5-7 stykker, så vil de skadde senefibrene bli gradvis erstattet med friskere senevev som er mindre smertefulle, sterkere og mer elastiske enn sine skadde forgjengere.

 

Det kan også være aktuelt med ytterligere fysioterapi hos vår idrettsfysioterapeut for å hjelpe deg med å redusere sjansen for at du skal rammes av dette i framtiden.

 

Gode resultater med tverrfaglig tilnærming

På Råholt Kiropraktorsenter og Fysioterapi er vi levende opptatt av å ha pasientens velvære i fokus. Ved å ha både moderne kiropraktorer og fysioterapeut på klinikken så kan vi tilby et enda bredere og bedre behandlingstilbud for den enkelte pasienten.

 

Ved å stadig holde oss oppdatert på de nyeste forskningstidsskriftene, videreutdanning og nasjonale retningslinjer så kan vi sørge for at du får best mulig effekt ut av behandlingen – og dermed har høyest mulig sjanse for å komme tilbake til en smertefri og full funksjonell hverdag igjen.

 

Behandlingen er tilpasset etter alder, dagsform og sykdomshistorie – og egner seg dermed for alle.

 

Egentiltak ved Senebetennelse i Ankelen

Våre klinikere gir aktivt råd om egentiltak som kan bidra til raskere tilheling og bedring mot senebetennelse i ankelen. For å stimulere raskere tilheling, samt gi økt stabilitet, anbefaler vi bruk av ankelkompresjonsstøtter. I tillegg til dette kan det være fordelaktig å bearbeide fotbladsmuskulaturen med triggerpunktball.

 

Tips 1: Ankelkompresjonsstøtter (lenken åpner i nytt vindu)

Dersom du har fått en seneskade, senebetennelse eller ligamentskade i ankelen, så anbefales det bruk av ankelkompresjonsstøtte – slik som denne. I bildet ovenfor viser vi fram en modell som gir god støtte i ankelen, men som samtidig ikke er for hard. Via lenken ovenfor kan du lese mer om denne støtten – og se andre modeller også.

Tips 2: Kompresjonssokker for Ankel og Fot (lenken åpner i nytt vindu)

I mindre smertefulle perioder er det bra å ha et litt mer bevegelig alternativ som fortsatt gir støtte. Nettopp derfor anbefaler vi at man har en av hver – en for mer smertefulle perioder, og en for når det går bedre. Disse som vi viser fram i tips 2 er perfekte for forebygging og lettere smerteperioder. Trykk på bildet eller her for å lese mer om dem.

 

Øvelser og Trening ved Senebetennelse i Ankelen

Ødelegger gjentagende, langvarige senebetennelser i ankelen treningen for deg? Eller kanskje er du bare lei av ankelsmerter i hverdagen?

 

Hvis du har langvarige, kroniske senebetennelser i ankelen så tilrådes du å ta en time med vår idrettsfysioterapeut – med spesialkompetanse på belastnings- og idrettsskader.

 

Profesjonell hjelp, basert på en klinisk undersøkelse og utredning, vil hjelpe deg med å sette opp et treningsprogram som faktisk fungerer. Et slikt treningsprogram består gjerne av en kombinasjon av tøyeøvelser, styrketrening (inkludert eksentrisk trening) og mobilitetsøvelser – og vil ha som et av sine formål å forhindre tilbakefall.

 

Øvelser: 5 Øvelser mot Smerter i Fotvristen og Anklene (VIDEO)


Ovenfor ser du vår klinikkleder, Alexander Andorff (M.sc. Chiro, B.sc. Health), som viser fram skånsomme øvelser for deg med ankelsmerter. Øvelsene stimulerer forbedret senehelse i ankelen og øker også lokal blodsirkulasjon til de skadde senefibrene. Vi gjør dog oppmerksom på at du alltid må ta hensyn til egen sykdomshistorie og dagsform.

 

Spørsmål eller noe du lurer på? Eller vil du booke en konsultasjon for problematikken din?

Hvis du har noen spørsmål eller lignende så kan du kontakte oss eller noen av våre andre terapeuter via vår Facebook-side eller våre andre kontaktmuligheter. Følg og lik oss gjerne i sosiale medier også. Dersom du ønsker en konsultasjon så har vi også døgnåpen online booking slik at du kan bestille en time når det passer best for deg.

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Råholt Kiropraktorsenter & Fysioterapi

våre terapeuter

 

Ønsker du å bestille time? Benytt vår døgnåpne online booking nedenfor (eller kontakt oss via telefon):

book online

Klikk på knappen ovenfor for å se ledige konsultasjoner hos våre klinikere. Her vil du også kunne se andre av våre avdelinger (inkludert i Oslo) dersom du ikke er i nærheten av Råholt.

 

Kilder: NHI.no, Vondt.net, Lommelegen.no, FHI.no, SINTEF.

Alternative søkeord: Betennelse i ankelen, ankelbetennelse, fysikalsk behandling, eswt, sjokkbølgeterapi, konservativ behandling.

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *