svimmelhet 2

Svimmelhet og vertigo | Oversikt over ulike diagnoser og behandling

Plages du med svimmelhet og vertigo? Våre klinikere ved Råholt Kiropraktorsenter har god kompetanse innen utredning og behandling av svimmelhetsdiagnoser. Ved Råholt Kiropraktorsenter har våre kiropraktorer 6-årig utdanning (5-årig universitetsutdannelse pluss 1 år i turnus) med høyt fokus rettet inn mot utredning og behandling av svimmelhetsdiagnoser og symptomatikk.

 

Blant de vanligste diagnosene vi ser her i klinikken innebefatter krystallsyke (BPPV), nakkerelatert svimmelhet (cervikogen vertigo) og svimmelhet grunnet migrene. Andre årsaker og diagnoser inkluderer Menieres sykdom, virus på balansenerven (vestibulær nevritt) og labyrintitt.

 

Vi minner også på at vi har døgnåpen online booking her på Råholt Kiropraktorsenter (Eidsvoll kommune, Akershus) slik at du kan bestille en time når det passer best for deg. Vi besvarer også gladelig spørsmål via melding på vår Facebookside.

 

Les mer: Døgnåpen online booking

book online

 

Krystallsyke (BPPV)

Kort fortalt: Stillingsbetinget svimmelhet som oppleves ved visse bevegelser og som varer i underkant av ett minutt. Skyldes otolitter (krystaller) som er feilposisjonert i buegangene tilhørende sanseorganet indre øret, og som dermed resulterer i svimmelhet grunnet feilaktig og motstridende informasjon fra de ulike sanseorganene. Trente, offentlig autoriserte klinikere (inkludert kiropraktorer) utfører reposisjoneringsmanøveren Epleys Manøver – som er en godt dokumentert og trygg behandlingsform med god effekt i løpet av 1-4 behandlinger. Antall behandlinger kan variere avhengig av alvorlighetsgraden på krystallsyken og hvilken buegang som er rammet.

 

Les mer: – Krystallsyke (BPPV) | Symptomer, diagnose og behandling

 

Nakkerelatert svimmelhet (Cervikogen vertigo)

Kort fortalt: Hjernen benytter seg av informasjon fra ulike sanseorganer for å forstå hvilken posisjon den er i – pluss en rekke andre faktorer.  Dette inkluderer reseptorer i ledd, muskler og hud assosiert med nakken. Karakteristiske symptomer på nakkerelatert svimmelhet er ledd eller muskelsmerter i nakken med tilhørende svimmelhet og/eller hodepine – der andre svimmelhetsdiagnoser har blitt utelukket gjennom testing.

 

Forskning (1, 2, 3) har vist at opptil 75% av pasienter rammet av nakkerelatert svimmelhet blir bedre med konservativ behandling bestående av mobilisering, rådgivning og tilpassede hjemmeøvelser. For andre så må det også fokuseres på balanseøvelser i tillegg til nevnte behandling for å gi optimal sympomlindring og funksjonsbedring.

 

Les mer: – Nakkerelatert svimmelhet (Cervikogen vertigo) | Symptomer, diagnose og behandling

 

Migrene og Svimmelhet (Vestibulær migrene)

Kort fortalt: Så mange som 40% av de med migreneanfall og migrenehodepine har assosierte vestibulære symptomer bestående av negativ påvirkning av balanse eller svimmelhet.

 

Behandling av migrene har best mulig effekt ved en helhetlig tilnærming bestående av kostholdsendringer (bl.a. ved å unngå såkalte «triggere» slik som rødvin og eldre ost), livsstilsendringer (bl.a. ved å bedre søvnhygiene, redusere stress i hverdagen og øke bevegelsemengden), samt leddmoblisering i kombinasjon med muskulært arbeid.

 

I pasienter som er rammet av nakkesmerter og cervikale muskelspasmer som begrenser nakkebevegeligheten, så har tilpasset leddmobilisering og uttøyning av øvre nakkesegmenter god effekt for å lindre såkalt «muskelvokting» og normalisere bevegelseutslagene.

 

Les mer: – Migrene og Svimmelhet (Vestibulær migrene) | Symptomer, diagnose og behandling

 

Kontakt oss

Vi jobber daglig med svimmelhetspasienter og har en særegen interesse i både utredning og behandling av slike diagnoser. Kontakt oss gjerne for en uforpliktende prat på telefon 63 96 33 35 – eller book en time online dersom du ønsker en konsultasjon. Vi ser fram imot til å hjelpe deg mot en bedre hverdag. Du kan lese mer om våre behandlere, priser og kontaktinformasjon ved å klikke på de relevante lenkene. Ta gjerne kontakt via vår Facebookside dersom du har spørsmål.

 

book online

 

Forskning / kilder:

  1. Galm R, Rittmeister M, Schmitt E. Vertigo in patients with cervical spine dysfunction. Eur Spine J 1998;7:55–58.
  2. Karlberg M, Magnusson M, Malmstrom EM, Melander A, Moritz U. Postural and symptomatic improvement after physiotherapy in patients with dizziness of suspected cervical origin. Arch Phys Med Rehabil 1996;77:874–882.
  3. Wing LW, Hargrave-Wilson W. Cervical vertigo. Aust N Z J Surg 1974;44:275–277.

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *